Geçmişi yüzyıl öncesie uzanan karosiman karo desenleri, Avrupa Kıtasında farklı ülke ve kentlerde olduğu gibi, ülkemizde de farklı desenlerle uygulanmaktadır. Geçmişe bakıldığında, karosiman uygulamalarında kentlere göre bu farkların olması, her ülkenin kendi ustalarının el emeklerinin ve hayal güçlerinin de birbirinden farklı olmasıdır. Buna göre, İstanbul karo üretimlerinde de, yıllar içinde kendi el emekleri ve doğal boyalar ile ustalarımızın bizim kültürümüzden izler taşıyan desenler ile işlem yapmaları açıkça göze çarpmaktadır. İstanbul karo, tamamen bizim geçmişimizden gelen karosiman desenlerinin yansımasıdır. Bu karo çinileri, karışım yani malzemeler olarak, mermer tozu, çimento, renkli özellikte mineral pigmentleri, minerallerden oluşmaktadır.
İstanbul karo çini modelleri, karosiman desenlerine ve üretimlerinde, son yıllarda yeniden yoğun ilginin olması ile tekrar son derece popüler hale gelmiştir. Bu üretimler el emeği ile yapılmaktadır ve işlemlerde gösterilen özen de kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Her bir karo birbirinden farklı olduğu gibi, seri üretim söz konusu olmadığından, her mekanda kullanılan ürünler de birbiri ile aynı olmaz. Ürünler, kullanıcıların siparişlerine ve desen isteklerine göre, tamamen kişiye özel şekilde seçilebilir. Öncelikle desenin çizimi çıkarılarak, bundan sonra karo üzerine aktarılması mümkündür. Renklerin ve renk tonlarının seçilmesinde sınırsız bir seçme şansı olduğunu da ekleyelim. Malzemeler tamamen doğal ürünlerden oluşmaktadır ve kimyasalların, sağlığa zararlı malzemelerin olmaması, her yaştan insanın kullanımında uygunluk sunmaktadır.
Kullanımların yıpratmasından sonra, yüzey temizleme ve cilalama işlemleri ile karoların yeni görünümüne kavuşması mümkündür. İstanbul karolarda, öncelikle, desen belirlemesi yapıldıktan sonra, renk tabakasının, çimento, mermer tozu, mineraller kullanılarak hazırlanması işlemi yapılmaktadır. Presleme ve kurumaya bırakılması işlemlerinden sonra karolar hazır hale gelir. İlk olarak, taban oluşturulması işlemi yapılır. Bundan sonra, hazırlanan karoların uygulama yapılacak alana döşeme işlemi söz konusu olmaktadır. İşlemde sonra aralara derz dolgusu yapılır. Uygulama tamamlandıktan sonra silinir ve temizlenir. Bundan sonra artık kuruma sürecinden geçen karoların, mekanda kullanılması da mümkün olmaktadır. Mekanlarda son derece estetik bir katkı sunduğu tartışmasız bir durumdur. Bu nedenle, ilgi her zaman yoğundur.